Diakonie

2017 09 16 St Maarten

Zondag 17 september was de diaconale collecte bestemd voor noodhulp aan de slachtoffers van de orkaan in St. Maarten. Orkaan Irma heeft een ravage aangericht op Sint-Maarten.

MAF vliegtuigDoor de MAF (Mission Aviation Fellowship) worden luchtverbindingen verzorgd in 30 landen. MAF-piloten vliegen met ruim 130 vliegtuigen specifiek voor hulporganisaties en kerken naar ziekenhuizen, vluchtelingenkampen en honderden andere afgelegen bestemmingen wereldwijd. MAF brengt praktische hulp en evangelie naar bijzonder kwetsbare mensen. Vaak zijn de MAF vliegtuigen voor mensen de enige verbinding met de bewoonde wereld.

Van harte aanbevolen!

2016 11 13 Hurricane Matthew HaitiIn oktober is Haïti getroffen door Orkaan Matthew. EO Metterdaad heeft een noodhulp-actie gestart om te voorzien in de eerste levensbehoeften. Met name het zuiden van het land is hard getroffen.

Terwijl de dodelijke slachtoffers begraven worden in massagraven, ligt de volgende sluipmoordenaar op de loer: cholera. Er is dan ook dringend behoefte aan schoon drinkwater, medische zorg en noodopvang. Helpt u ons deze mensen in nood te voorzien van eerste levensbehoeften? 

2016 06 17 Nacht zonder dakOp vrijdagavond 17 juni jl. verzamelden ruim 20 jongeren zich op het parkeerterrein van onze kerk. Die avond en nacht vond de 2e editie van Nacht Zonder Dak plaats. De jongeren waren niet alleen van onze gemeente, maar van verschillende Alphense kerken.

Het was een gezamenlijke actie van het JeugdWerkNetWerk Alphen aan den Rijn waaraan ook onze wijkgemeentes deelnemen. Na een korte introductie werd een pantomime opgevoerd door een grote groep vluchtelingen m.n. uit Syrië. Het was een heel indrukwekkend optreden, wat met een vrolijke gezamenlijke bruiloftsdans werd afgesloten. Daarna zijn er op het kerkplein onderkomens gebouwd met kartonnen dozen en wat zeilen. Hierin hebben de jongeren overnacht. Getwijfeld wordt of er daadwerkelijk geslapen is...

Deze actie wordt georganiseerd voor TEAR en de jongeren hebben zich laten sponsoren. Op het moment van schrijven is er een totaalbedrag van 1100 Euro gesponsord. U kunt nog een bijdrage sponsoren op http://www.nachtzonderdak.nl/alphen/ De diaconie steunt deze actie van harte en heeft toegezegd het bedrag aan te vullen tot 1500 Euro.

 

Banner watertoren

Zondag 19 en 26 juni wordt gecollecteerd voor het zendingswerk dat Wim & Nienke de Groen verrichten in Ecuador. Wij willen u daar graag wat meer over vertellen. Door middel van het aanleggen van drinkwatervoorzieningen komen ze in contact met communities in de jungle van Ecuador. En op deze manier laten ze iets zien van de liefde van God en Zijn bemoeienis met mensen.

Afrika2017De diaconale collecte op D.V. zondag 02-04-2017 is bestemd voor noodhulp aan de slachtoffers van de hongersnood in Afrika.

Kerstpakket2Voor de kerstpakketten kunt u vanaf 4 december t/m 19 december weer spullen inleveren. Op het bord in de hal vindt u de scheurstrookjes. Het is de bedoeling dat u daar de producten die u zou willen meenemen vanaf scheurt en één product inlevert per strookje.

Er staan dan ook dozen gereed in de hal waar u de meegebrachte spullen in kunt doen.

We willen u bij deze ook bedanken voor het doorgeven van de adressen. Als u vragen over de actie heeft mail dan gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Namens de diaconie alvast bedankt.

2014 05 28 Vaartocht OuderenDe Kontaktkring werkt in opdracht van en samen met de Diaconie. Bij velen van u, zeker bij de ouderen, zijn de dames van de Kontaktkring wel bekend en dan vooral als kontaktdames. 

Namens de Diaconie en de Kontaktkring wil ik u graag iets vertellen over de verschillende taken die door circa 25 kontaktdames uit de gemeente worden verzorgd.

Bezoeken van ouderen
Alle ouderen vanaf 70 jaar hebben een eigen kontaktdame die gemiddeld éénmaal per 3 maanden en rond uw verjaardag een bezoekje brengt. In bijzondere situaties, bijvoorbeeld bij ziekte of rouw, wordt soms een periode wat vaker een bezoekje gebracht. De bezoekjes zijn bedoeld om het kontakt met de gemeente en tussen gemeenteleden onderling te bevorderen.

Goede Vrijdag VoetwassingDiakonie betekent dienst en houdt in de beschikbaarheid tot hulp en zorg.
De opdracht van Christus om diaconaal bezig te zijn, is een opdracht voor de gehele gemeente. De diakenen hebben hierbij wel bepaalde taken, maar zij kunnen deze opdracht nooit geheel van de gemeente overnemen. De belangrijkste taak van de diakenen is het leiden en stimuleren van gemeenteleden bij het uitoefenen van de diaconale taak. Daarnaast zijn er bij het vervullen van die taak nog een aantal bezigheden die de diakenen zelf ter hand nemen.


De diaconale roeping is er één in navolging van Christus. Hij, die in Zijn leven juist hen opzocht, die er het slechtst aan toe waren. Hij, die zichzelf letterlijk opofferde voor de mensen. Dienst der barmhartigheid is dus geen zaak om vanuit een comfortabele positie op een afstand iets aan diaconaat te doen. Integendeel, diaconaal bezig zijn wil zeggen: samenzijn, letterlijk meelijden met elkaar, samen lijden in de wereld.

Een diaconale gemeente opbouwen
Het einddoel voor het opbouwen van de diaconale gemeente is: een gemeente, waarin alle leden diaconaal bewust én actief zijn. Het bereiken van dit einddoel is een proces, een ontwikkeling, waarnaar via diverse tussendoelen wordt gestreefd:

  • Optimaliseren van de voorlichting aan de gemeenteleden over de diaconale roeping, door te zorgen voor een tijdige en goede voorlichting over de diaconale activiteiten binnen onze gemeente.
  • Bevorderen van en deelnemen aan activiteiten die georganiseerd worden door de gezamenlijke Alphense diaconieën, welke betrekking hebben op het armoedebeleid en de opvang van vluchtelingen.
  • Versterken van de uitvoering van de diaconale roeping in de wereld.

Mailadres diakonie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

CollectezakkenKan ik deze maand nog rondkomen? Ik krijg meer rekeningen dan ik kan betalen! Hoe moet het nu verder? Ik heb een achterstand bij het betalen van mijn huur en/of andere rekeningen. Hoe krijg ik mijn financiële administratie (weer) op orde?

Sinds augustus 2011 bestaat in Alphen aan den Rijn de Stichting Geldzorg?, een initiatief van het Diaconaal Platform Alphen. Stichting Geldzorg koppelt maatjes aan mensen die hulp nodig hebben bij bovengenoemde problemen. Het maatje begeleidt en ondersteunt deze mensen en verricht ook aanvullend werk op dat van de professionele schuldhulpverlening en heeft goede contacten met de burgerlijke gemeente van Alphen aan den Rijn.

Zou u mensen kunnen en willen helpen om hun financiën weer op orde te krijgen? Is maatje worden iets voor u? Kijkt u voor informatie op www.geldzorgalphen.nl

In oktober start weer een cursus voor nieuwe maatjes. U wordt dus niet zomaar in het diepe gegooid. U kunt zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

20130827 207Jaap, Ingrid en Nathalie van Hagen zijn nu al twee keer naar Uganda afgereisd om te helpen in Noah’s Ark kliniek.

Ingrid en Nathalie hebben zich vooral bezig gehouden met de verzorging van zeer jonge kinderen terwijl Jaap zich veelal bezig hield met allerlei hand- en spandiensten.

Tijdens hun verblijf in de Uganda hebben zij ook de grote medische nood bij zwangere vrouwen gezien. Dit was voor hen aanleiding een projectcollecte aan te vragen. De diaconie heeft hier van harte mee ingestemd. De projectcollecten van zondag 25 oktober en 1 november zijn bestemd voor Noah’s Ark kliniek in Uganda.

Noah’s Ark heeft een medisch zorgpakket samengesteld voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. De kliniek heeft een eigen verloskundige, verloskamer met 2 bedden en couveuses. Om moeders te stimuleren naar Noah’s Ark te komen hebben zij een totaalpakket samengesteld. Dit pakket bestaat o.a. uit een test bij moeders op:

  • HIV en Malaria 
  • Een echo, 3 tot 5 controles tijdens de zwangerschap
  • Bevalling in de kliniek en vaccinaties voor de baby

ArchievenDe diaconie zou u graag wat meer willen betrekken bij bepalen van collectedoelen. Daarom willen wij u vragen om mee te denken over een collectedoel. Wij hebben een aantal projectcollectes in het jaar die we dan kunnen gebruiken voor deze doelen.
U kunt uw voorstel binnen de komende twee weken mailen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..